Manuele Therapie

topManuele therapie is bedoeld voor klachten van het 'bewegingsapparaat', dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Zo'n stoornis van het gewricht wordt ook wel een functiestoornis genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen. De manueel therapeut van de Hooge Platen verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passieve mobiliserende bewegingen en/of manipulaties. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten worden vergroot. De pijn neemt dan af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief beïnvloed worden, daarbij kunt u denken aan:

  • hoofd- en nekpijn
  • nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen
  • rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn; lage rugklachten
  • bepaalde vormen van duizeligheid
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

De Behandeling

De eerste behandeling bestaat uit een uitgebreid vraaggesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Er wordt naar de klacht zelf gekeken, er wordt onderzocht waardoor de klacht ontstaat en er wordt bekeken of er andere lichamelijke problemen zijn toe te schrijven aan de klacht. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt.
De behandeling die volgt heeft het doel de functie van de gewrichten en de houding en beweging in de huishouding, op het werk en recreatie te verbeteren. De naam manuele therapie betekent letterlijk "therapie met de handen" omdat hierbij normaliter geen gebruik gemaakt wordt van apparatuur. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van specifieke bewegingen in de gewrichten. Er wordt geprobeerd de beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms wordt deze behandeling aangevuld met manipulaties (volksmond 'kraken'): de gewrichten worden dan wat sneller bewogen.